Port Royal, Port Henderson en Hellshire: de beste plekken op Jamaica om vis te eten!

Onderstaande tekst is geschreven door Jan Voordouw. Voordouw woont en werkt op Jamaica.

De visserij is een belangrijke industrie op Jamaica. Overal rondom het eiland zijn er vissersdorpen te vinden. In de vroege morgen komt de vangst daar binnen en wordt dan grotendeels opgekocht door handelaren uit de steden. Natuurlijk wordt ook veel vis en ander zeevoedsel verkocht aan de hotels & resorts en klaargemaakt voor lokale consumptie. Binnen de hoofdstad Kingston liggen de visserijgemeenschappen Rae Town en Greenwich Town. Maar om vis of ander zeevoedsel te gaan eten, gaan veel Kinstonians naar het dichtbij gelegen Port Royal, Port Henderson of Hellshire. Daar wordt de vis meestal gegeten met ‘bammie’ (cassavekoeken) of ‘festival’ (een heel lekkere gebakken zoete deegrol).

Kreeften op Jamaica

Kreeften vormen een ware delicatesse voor veel mensen. Op veel plaatsen wordt de kreeft overbevist.

Papegaaivis

De kustzeeën rondom Jamaica zijn al lange tijd overbevist. De helft van de koraalriffen in het Caraibisch gebied zijn in de laatste 50 jaar zwaar beschadigd en overgroeid met algen. Gelukkig hebben de autoriteiten een aantal maatregelingen genomen, die de visstand en de koralen langzamerhand doen herleven. Milieukennis en bewustzijn zijn hierbij heel belangrijk. De bevolking wordt bijvoorbeeld voorgelicht om de bekende en lekkere ‘papegaaivis’ (parrotfish) te vermijden. Deze vegetarische vis is een enorme consument van algen, en houdt daardoor de koraalriffen schoon en gezond. Bovendien produceren ze zand wat de stranden weer ten goede komt. Geen papegaaivis eten dus!

Zeekreeft

Jamaica kent ook beschermde zeegebieden, aan de noordkust, westkust, zuidkust en rondom de buitengaatse eilanden (Morant Keys en Pedro Keys). Hier wordt door strenge controle een herstel van de visstand mogelijk gemaakt. En de heerlijke zeekreeft (spiny lobster)? Die mag absoluut niet gevangen of gegeten worden tijdens het paar- en broedseizoen. Dit ‘gesloten’ seizoen loopt van 1 april tot 30 juni; restaurants die dan toch kreeft serveren, kunnen een flinke boete krijgen.