Ongevaarlijke haaien bij Jamaica!

Er zwemmen geen gevaarlijke haaien rond voor de kust van Jamaica. Er zwemmen wel haaien rond in de Caribische Zee die Jamaica omspoelt, maar die zijn ongevaarlijk en doen dus geen vlieg kwaad. Dus niemand hoeft bezorgd te zijn om gebeten te worden door een haai als hij of zij het Jamaicaanse water betreedt. In de wereld leven ongeveer tien haaiensoorten die wel in staat zijn om mensen aan te vallen. Dat zijn de grote hamerhaai, zandtijgerhaai, zwartpunthaai, blauwe haai, koperhaai, makreelhaai, witpunthaai, tijgerhaai, stierhaai en de witte haai.

Door de film ‘Jaws’ van Steven Spielberg is de witte haai de meest bekende haaiensoort van de wereld. De film heeft de witte haai helaas geen goed gedaan. Door de film kreeg de witte haai namelijk een zeer slecht reputatie. Er ontstond een soort klopjacht op witte haaien. Nergens waren de dieren meer veilig. Gelukkig is dat heden ten dage heel ander verhaal. De witte haaien worden nu zwaar beschermd. De witte haai is belangrijk in het ecosysteem van de oceaan. Hij staat namelijk bovenaan de voedselketen. Het is het ultieme roofdier van het water. Naast vissen leven er ook heel veel verschillende vogelsoorten in het luchtruim van Jamaica. Eén van die vogelsoorten is de Amerikaanse dwergstern.

Amerikaanse dwergstern

De Amerikaanse dwergstern is geen grote stern. Sterker nog. Met z’n 21 centimeter is het de kleinste stern van Noord-Amerika. De Amerikaanse dwergstern is familie van de Europese dwergstern. De twee vogelsoorten lijken als twee druppels water op elkaar. Jamaica is een echte hotspot voor vogelaars en vogelspotters.