Liberty Hall Jamaica

Nationale held, the Rt. Excellente Marcus Mosiah Garvey, werd geboren in St. Ann’s Bay vanaf een bescheiden begin maar was na de dood in 1940 een internationale figuur geworden die de continenten van Europa en de Amerika’s had afgelegd. Hij is waarschijnlijk een van de bekendste burgers van Jamaica. Zijn Universal Negro Improvement Association (U.N.I.A) die hij in 1914 oprichtte met de slogan “One God! One Aim! One Destiny” werd een symbool van hoop voor het vertrapte zwarte ras.

De U.N.I.A was bedoeld om de omstandigheden van zwarte mensen over de hele wereld te verbeteren. De grondwet vereiste elke U.N.I.A. om een ​​Liberty Hall te hebben, het hoofdkantoor. Liberty Halls bestond in New York, Panama, Costa Rica en Belize.

Liberty Hall, gelegen aan 76 King Street, was het centrum van activiteiten voor de Kingston-divisie van The U.N.I.A. Het werd in 1923 voor achthonderd pond sterling (£ 800) verworven. Het gebouw met twee verdiepingen was de eerste vergaderzaal in Jamaica die volledig eigendom was van en beheerd werd door zwarten. Het was de thuisbasis van toneelstukken, concerten, dansen, stukken voordrachten, volwassen en kinderkoren. Een beroemd toneelstuk, dat hier plaatsvond, was het “Slaafschip”, dat de gruwelen van de Middenpassage heroverde.

Liberty Hall was zo genoemd vanwege de grote bewondering van Garvey voor de Ierse onafhankelijkheidsbeweging en de Ierse Transport en General Workers Union, waarvan het hoofdkantoor in Dublin Liberty Hall werd genoemd in 1912. Het was op deze plaats, beschreven als “de vesting van de militante arbeidersklasse van Ierland “dat er veel plannen werden gemaakt voor Ierse zelfbeschikking, en Garvey zag de UNIA-strijd vergelijkbaar zijn met die van de Ieren. Toen het Britse parlement de Ierse Vrijstaatwet in 1922 goedkeurde, stuurde Garvey de Ierse vrijheidsstrijders een kabel “Zesduizend van ons verzameld in Liberty Hall, New York, vertegenwoordigen de 400 miljoen negers van de wereld en feliciteren u met uw meesterlijke prestatie”.

Vrijheidsgebouwen werden gezien als de spirituele tabernakel voor de hele beweging die overal U.N.I.A leden inspireerde om hen te vestigen als ontmoetingsplaatsen in hun gemeenschappen. Veel Jamaicanen profiteerden van de educatieve activiteiten die werden gehouden in Liberty Hall. Deze omvatten Sir Phillip Sherlock, opvoeder, maatschappelijk werker, voormalig secretaris van het Instituut van Jamaica en vice-kanselier van de Universiteit van West-Indië, pater Gladstone Wilson, die in 1932 de eerste Negro-leraar werd aan het Urban College in Rome, Wesley Powell die later het Excelsior Educational Complex of Institutions, Dalton James, oprichtte, docent en Amy Bailey, een pleitbezorger voor vrouwenrechten. Acteurs en muzikanten profiteerden ook van de uitvoeringen die hier werden gehouden. Deze omvatten Ranny Williams, die een bekende acteur en komiek werd.

Tegen 1927, toen Garvey werd gedeporteerd uit de Verenigde Staten, waren er 1400 Liberty Halls in verschillende delen van de wereld. Vanwege economische problemen Liberty Hall, werd King Street verkocht in de jaren 1930. De verkoop van Liberty Hall, King Street, was het gevolg van het mislukken van zakelijke activiteiten, uitgevoerd door de U.N.I.A. Voorbeelden van deze mislukkingen waren de ineenstorting van de Black Star Line, de rederij, die verondersteld werd om de productie van zwarte ondernemers over de hele wereld te verzenden, en het faillissement van Liberty Hall, New York.

Na 60 jaar van inactiviteit en verval, Liberty Hall, werd King Street gekocht door de regering van Jamaica voor het volk van Jamaica in 1987, het eeuwfeest van de geboorte van Garvey. Het werd gerestaureerd en uiteindelijk heropend op 20 oktober 2003. Het bevat nu het Garvey Multimedia Museum, de Garvey Research Reference Library en het Garvey Multimedia Computer Center. De Garvey Great Hall, gelegen op de tweede verdieping, is een locatie voor openbare functies zoals symposia, lezingen en culturele evenementen. Het is de gastheer voor outreach-programma’s, dans-, toneel- en muziekprogramma’s.

De Jamaica National Heritage Trust verklaarde Liberty Hall op 5 november 1992 een nationaal monument vanwege zijn historische betekenis. Het wordt momenteel beheerd door het Instituut van Jamaica en is open voor het publiek. Liberty Hall is versierd in de kleuren rood, zwart en groen, die van veel betekenis zijn. Het rood duidt het bloed aan van het negerras dat in het verleden nobel is vergoten en opgedragen aan de toekomst; zwart staat voor de kleur van de huid en groen staat voor een belofte van een beter leven in Afrika. Dit monument staat als een trotse herinnering aan alle Jamaicanen, en inderdaad aan alle bezoekers van de werken en de prestaties van de grote visionair en National Hero the Rt. Uitstekende Marcus Mosiah Garvey.