De Jamaicaanse spindalis op Jamaica spotten!

Wie wil er nou niet de Jamaicaanse spindalis op Jamaica spotten? Het is één van de endemische vogelsoorten van Caribische eiland. De Jamaicaanse spindalis is met een lengte van 18 centimeter geen grote vogel. Het verenkleed van het beest is voor het grootste deel geel en zwart. Wat verder opvalt aan de fladderaar is dat diens kop zwart-wit gestreept is. Het mooie vogeldier laat zich het liefst zien in tuinen, parken en bossen.

De Jamaicaanse spindalis is een voorbeeld van endemie

Wat verstaan we precies onder endemie? Het is het fenomeen dat een organisme van origine alleen maar voorkomt in één geografisch gebied dat volledig is afgegrensd. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan riviersystemen, meren, geïsoleerde bergen en eilanden. Naast de Jamaicaanse spindalis zijn er nog veel meer vogelsoorten die alleen maar op Jamaica voorkomen en dus endemisch zijn. Het is uiteraard een grote kick om deze vogels in het vrije veld te spotten

De Jamaicaanse spindalis spotten via een vogeltour

Er zijn verschillende manieren om de Jamaicaanse spindalis te spotten op het zonovergoten eiland. Uiteraard kun je er alleen op uit trekken, maar je kunt je ook aansluiten bij een vogeltour. De lokale Jamaicaanse vogelgidsen hebben uiteraard heel veel kennis over de vogelsoorten van het eiland. Vogelaars oftewel amateur-ornithologen komen dus helemaal aan hun trekken op het eiland. Maar wat is nou precies een vogelaar? Piet Zomerdijk gaf een mooie definitie. ‘Vogelaars zijn mensen die min meer gestructureerd naar vogels in het veld koekeloeren’. Echte vogelaars hebben hekel aan het begrip ‘vogelspotten’. Volgens hen zijn vogelspotters mensen die alleen maar op soorten jagen. Als je wilt gaan vogelen, moet je ervoor zorgen dat je materiaal goed op orde is. Met name een goede verrekijker en een vogelgids zijn van groot belang. Dit soort zaken zijn allemaal prima te koop op Jamaica.