Jamaica: zeekoeien bekijken!

Jamaica is een hotspot voor het bekijken van zeekoeien. Met zeekoeien worden twee soorten dieren bedoeld: doejongs en lamantijnen. Op Jamaica leven de lamantijnen. In de wereld zijn drie soorten lamantijnen beschreven. Het beest dat op het Bob Marley-eiland leeft, is een Caribische lamantijn (Trichechus manatus). De Caribische lamantijn kan gigantische afmetingen aannemen. Dan moet je denken aan dieren met een lengte van meer dan 4,5 meter met gewichten die boven de 1.000 kilogram uittoornen. Daarbij dient verder nog opgemerkt te worden dat de dames groter zijn de heren.

Iedereen die graag Caribische lamantijnen op het eiland wilt zien, moet naar het zuiden van het eiland togen. Daar in het zuiden in de moerassen leven ze. Het zijn overigens dieren die al heel erg lang op moedertje aarde leven. Dan moet je denken aan meer dan 50 miljoen jaar. Het is verder wel aardig om te vermelden dat de lamantijnen familie zijn van de olifanten. Ze liggen genetisch dus erg dicht bij elkaar. Niet alleen liefhebbers van Caribische lamantijnen komen op het eiland prima aan hun trekken, dat geldt ook voor vogelliefhebbers. Met een beetje geluk zie je de purpergors op het eiland rondvliegen!

Purpergors

De purpergors is een fladderaar die ressorteert onder de zogenaamde kardinaalachtigen. Als je naar het verenpak van de purpergors kijkt, zie je een verschil tussen de heren en de dames. De heren hebben een bonte kleur, terwijl de dames aan de bovenzijde een felgroene kleur hebben en aan de onderzijde een geelgroene kleur hebben.