Jamaica is niet gevaarlijk!

Soms lees je op internet of in de krant dat Jamaica gevaarlijk is voor toeristen om naartoe te reizen. Dat is gelukkig niet waar. Ieder jaar vertrekken miljoenen mensen naar Jamaica om daar een mooie tijd te hebben. Als het eiland zo gevaarlijk zou zijn, zouden deze mensen dat niet doen. Als je je gezonde verstand gebruikt, hebt je op het eiland helemaal niets te vrezen en kun je bijvoorbeeld gaan genieten van de overweldigende natuur die op Jamaica te vinden is. Eén van de bewoners van die natuur is de smelleken.

Smelleken

De smelleken ressorteert onder de valken. De smelleken valt niet echt op, het is maar een klein valkje. De smelleken vindt het niet fijn als soortgenoten in zijn leefruimte komen, hij gaat dan fel in de aanval. De smelleken kan heel goed vliegen. Het beest is heel lenig en heel snel. Het liefst bivakkeert hij op een vaste plek, maar hij kan zich ook heel erg goed aanpassen in nieuwe omgevingen. Het beest is ook niet bang voor dieren die veel groter zijn dan de smelleken zelf. Ook voor mensen heeft de fladderaar weinig angst.

De vleugelspanwijdte van de smelleken is meer dan 50 centimeter. De dames smelleken zijn evengroot als de torenvalk. De bovenzijde van de vrouwtjes is donkerbruin gekleurd. De bovenzijde van de mannetje is leigrijs gekleurd. Het jachtterrein van de smelleken is bijvoorkeur een open terrein. Dan moet je denken aan heidevelden, akkers en weidevelden. Bossen zijn gebieden waar de smelleken niet graag verkeerd. Op het menu van de smelleken staat gorzen, vinken, tapuiten, leeuweriken en piepers.