Holy Trinity Cathedral

De Holy Trinity Cathedral bevindt zich in de hoofdstad Kingston in het gelijknamige district (parish) Kingston op Jamaica. De Holy Trinity Cathedral (Heilige Drie-eenheidskathedraal) op North Street, verving de Holy Trinity Church (Heilige Drie-eenheidskerk) op de hoek van Duke Street en Sutton Street, die tijdens de aardbeving van 1907 werd vernietigd.

 

Byzantijnse Rijk Jamaica

 

Byzantijnse stijl

De Holy Trinity Cathedral is gebouwd in 1911 in de Byzantijnse stijl. Het gebouw is ontworpen door Raymond F. Admiral; een architect uit New York. Het belangrijkste kenmerk van de kathedraal is de 7,5 meter hoge, koperen bedekte koepel.

Byzantijnse Rijk

Andere namen voor het Byzantijnse Rijk zijn Byzantium en Oost-Romeinse Rijk. In de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen bestond het Byzantijnse Rijk. Het Byzantijnse Rijk besloeg een groot deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied. De hoofdstad van het Byzantijnse Rijk was Constantinopel.

Het Byzantijnse Rijk was van grote betekenis voor het westen van Europa. Met name als het ging om de cultuur en de kennis. In het jaar 1204 werd Constantinopel geplunderd door kruisvaarders. Dát was het grote omkeerpunt voor het Byzantijnse Rijk. Alle Byzantijnse intellectuelen en kunstenaars verlieten het Byzantijnse Rijk en vertrokken naar delen van Europa die veel welvarender waren. Feitelijk was dit het startmoment voor de renaissance in Italië.

Het Byzantijnse Rijk verloor steeds meer terrein. In diens laatste eeuwen bestond het Byzantijnse Rijk alleen nog maar uit Griekenland en een klein gebied in West-Anatolië. Het Byzantijnse Rijk verloor met name grondgebied door de verliezen aan de Turkse Ottomanen. Het definitieve einde van het Byzantijnse Rijk was in 1453. In dat jaar veroverde de Ottomaanse sultan Mehmet de Tweede Constantinopel.