Hibbert House / Headquarters House Jamaica

Het Hibbert House / Headquarters House Jamaica, is het hoofdkantoor van de Jamaica National Heritage Trust en is gelegen op 79 Duke Street, Kingston. Het Hibbert House / Headquarters House Jamaica is in 1755 gebouwd door Thomas Hibbert. Thomas Hibbert arriveerde in 1734 in Jamaica. Hij kwam uit een rijke Lancashire-familie die veel ervaring in handel en fabricage had en hij was waarschijnlijk graag bereid om de rijke handel te exploiteren en kansen op Jamaica te creëren.

Volgens de parochiebelastingcijfers voor 1745 was Thomas Hibbert de gezamenlijke huurder van een woning in Waterlane, vlak bij de haven in Kingston. Zijn handelscarrière was duidelijk begonnen. In 1752 had hij eigendom op Orange Street, die nog redelijk dicht bij de zee was. Op dat moment was hij in samenwerking met Nathan Spring. In 1753 was zijn financiële status zo dat hij grond boven het Paradeplein kon kopen en kon concurreren met drie andere kooplieden om het mooiste huis in Kingston te bouwen.

Het hoofdkwartierhuis werd derhalve gebouwd als het huis van Thomas Hibbert als gevolg van een inzet. De drie andere rivaliserende huizen ‘,’ Constantine House ‘, op High Hilborn Street,’ Bull House ‘op North Street, en’ Harmony Hall ‘op Hanover Street, zijn al lang geleden verwoest. Hoofdkwartierhuis of “Hibbert House”, zoals het bekend was tot de dood van de eigenaar, staat in herinnering aan de rijkdom en kracht van de Kingston Merchants.

Thomas Hibbert behoorde tot de eerste van vele rijke handelaren om een ​​huisstijl aan te bevelen die een integraal onderdeel zou zijn van het Jamaicaanse architectonische landschap. Het huis is gebouwd met behulp van de Georgische architectuurstijl die in de achttiende eeuw erg modieus werd geworden. Deze stijl van architectuur bereikte Jamaica als gevolg van rijke handelaren zoals Thomas Hibbert die in Jamaica gevestigd was en hun huizen bouwde op basis van de Engelse architecturale stijlen.

Het huis is symmetrisch, gebouwd uit baksteen, steen en hout. De muren zijn van Vlaamse gebonden rode bakstenen met contrasterende kalkstenen quoins die op de buitenkant van het gebouw worden uitgesproken. De voorzijde van het gebouw is veranderd, met de toevoeging van mooie Jamaicaanse Vernaculaire fretwork die een aantal privacy mogelijk maakt en u toch de zeebries kan genieten.

Het huis is een twee verdiepingen tellend gebouw met een grote kelder die gebruikt wordt voor opslag, en een zolder met dakramen. De eerste verdieping werd gebruikt als kantoren en entertainment, terwijl de bovenverdieping als slaapkamers werd gebruikt. Achterin het gebouw bevinden zich een binnenplaats en diverse buitenhuizen.

Binnen het huis zijn enkele interessante kenmerken waard. Deze omvatten de fijne bakstenen in de kelder en de prachtige trap die van de begane grond naar de eerste leidt.

Zoals veel handelaren van zijn tijd raakte Thomas Hibbert betrokken bij de politiek en werd hij benoemd tot voorzitter van het Huis van de Assemblage in 1756. De tijdelijke verwijdering van de hoofdstad van Jamaica van Spanish Town naar Kingston in 1754 door kolonel admiraal Charles Knowles resulteerde in het Huis van Assemblage en Wetgevende Raad die vergaderingen houden bij Hibbert House van 1755 – 1758.

Dood

Na de dood van Hibbert bleef het huis in particuliere handen totdat het in 1814 werd gekocht door het Oorlogskantoor van het Regentschap West-Indië van de weduwe van Dr. Solomon Deleon, om te dienen als het hoofdkwartier en de residentie van de generaal van het leger dat in Jamaica is garnizoen . Het werd bijgevolg bekend als Hoofdkwartier of Generaalshuis.

Vanwege de nabijheid van de haven en het uitzicht op de stad was het huis ideaal gelegen om te worden gebruikt als het hoofdkwartier voor het leger. Er waren weinig aanpassingen nodig om dit doel te bereiken, dit omvatte de constructie van het kraaiennest of de schildwacht op het dak van het gebouw.

Terwijl Hibbert House als hoofdkantoor diende, woonden er verschillende illustere commandanten, waaronder Willoughby Cotton, die de militie beval de Slaaf Christmas-rebellie te verpletteren, geleid door Sam Sharpe in 1831; William Gomm die het Military Hill Station in New Castle, St. Andrew in 1841 oprichtte; Luke O’Connor, opperbevelhebber van de strijdkrachten die de Morant Bay-opstand van 1865 heeft neergeslagen; en het was ook van het hoofdkwartier, die gouverneur John Eyre organiseerde zijn aanval op St. Thomas om de rebellie van Morant Bay te vernietigen.

In 1872, met de permanente verwijdering van de hoofdstad van Spanish Town naar Kingston, werd het hoofdkwartier door de regering gekocht voor 5.000 Pond (£ 5000) sterling. Het werd de permanente zetel van de Jamaica-Wetgeving van 1872 tot 1960. Voordien werd het gebruikt als de kantoren van de koloniale secretaris. Sinds 1983 wordt Headquarters House gebruikt als het hoofdkantoor van de Jamaica National Heritage Trust. Het gebouw heeft sociale, politieke en structurele veranderingen evenals de krachten van de natuur overleefd om een ​​echt nationale historische schat te worden, waardig om te behouden.