Fort Nugent Jamaica

Het Fort Nugent bevindt zich in de hoofdstad Kingston in het gelijknamige district (parish) Kingston op Jamaica. Harbor View was de plaats van Fort Nugent dat eerst door de Spaanse slavenhandelaar in Jamaica, James Castillo, werd gebouwd. Het werd gebouwd om zijn huis te beschermen tegen aanvallen. Het fort werd later versterkt door de Engelse gouverneur George Nugent, en vernoemd naar hem om de oostelijke ingang van de stad Kingston te bewaken. Alles wat is overgebleven van Fort Nugent is de Martello Tower, die waarschijnlijk in 1806 werd gebouwd. De toren die werd gebouwd voor een bedrag van 12.000 Pond en was een prototype van een martellotoren dat gebouwd in Cape Martello in Corsica.

Fort Nugent Jamaica

Martellotoren

Martellotoren is oorspronkelijk de naam die werd gegeven aan vrij simpele verdedigingstorens die in de 19de eeuw op veel plaatsen in het Britse Rijk werden gebouwd. Langs de Britse kust zijn deze bouwwerken nog steeds te vinden voor de liefhebbers. De martellotorens waren ongeveer 12 meter hoog met muren van ongeveer 2,5 meter dik. Toegang tot de toren was via een ladder naar een deur op ongeveer 3 meter boven de basis. Er waren hier schietsleuven in de muur gemaakt zodat neerwaarts vuur op de aanvallers mogelijk was.

De platte dak had een hoge borstwering en een verhoogd platform in het centrum met een draaipunt voor een kanon die een 360 graden cirkel kon maken. Sommige martellotorens kregen meer dan een wapen, die echter niet volledig kon ronddraaien. De muren hadden smalle spleten voor defensief vuur. Het interieur van een klassieke Britse Martello-toren bestond uit twee verdiepingen en soms met een kelder. De begane grond diende als opslagruimte voor munitie, water en voedsel. Het bemanning van vierentwintig mannen en een officier woonden in een kazemat op de eerste verdieping. Deze verdieping is verdeeld in verschillende kamers met openhaard in de muren voor koken en verwarming. De officier en de soldaten leefden in aparte kamers van bijna gelijke grootte.