East Queen Street Baptist Church Jamaica

De East Queen Street Baptist Church bevindt zich in de hoofdstad Kingston in het gelijknamige district (parish) Kingston op Jamaica. De East Queen Street Baptist Church is een van de vele historische kerken in Kingston. Toen de kerk op 22 januari 1822 werd ingewijd, had het het grootste aantal leden van een Baptistengemeenschap ter wereld (2937 stuks).

East Queen Street Baptist Church Jamaica

George Liele

In 1966 vestigde de Baptist Church in East Queen Street het George Liele Education Center, ter ere van de man die het Baptistengeloof op Jamaica startte: George Liele. In 1783 arriveerde Liele, een gekleurde Noord-Amerikaan en voormalige Afrikaanse slaaf, op het Caribische eiland en begon met prediken. Zijn boodschap stuitte op veel weerstand bij de gevestigde orde, omdat hij zo vocht voor de gelijke rechten op het eiland van alle bevolkingsgroepen. In tegenstelling tot de andere kerken, gaf Liele de ex-slaven de volledige aandacht. Hij had het talent om grote massa’s mensen toe te spreken die zich ook bekeerden tot het Baptistengeloof. George Liele (ook wel bekend als George Lisle, George Leile of George Sharp) werd in 1750 geboren en stierf in 1820. Hij werd geboren in de Amerikaanse staat Virginia ten tijde van de Amerikaanse slavernij. In 1752 werd hij overgebracht naar Georgia.

Gully School

De Baptist Church of East Queen Street besteedt veel aandacht aan zowel de spirituele en educatieve behoeften van haar leden. Zo nam de kerk het initiatief tot de bouw van de Gully School, nu de Calabar Primary en Junior High.