In december op vakantie naar Jamaica

In december op vakantie naar Jamaica is natuurlijk waanzinnig aantrekkelijk. December is de feestmaand en dat is op het reggae-eiland niet anders. Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag worden op Jamaica volop gevierd. De meeste mensen die in december naar het Caribische eiland togen, verblijven in een van de fantastische hotels & resorts. Als je eenmaal op Jamaica bent, is het ook leuk om een beetje cultuur op te snuiven. Zo zou je een bezoekje kunnen brengen aan Moore Town.

Moore Town

In 1739 tekende Cudjoe, de broer van Nanny, een vredesverdrag met de Britten. De Marrons werden daarmee de eerste groep zwarten die erin slaagden hun vrijheid te verwerven en die vrijheid officieel erkend te krijgen. Nanny weigerde aanvankelijk een verdrag met de Britten te ondertekenen, maar stemde uiteindelijk in met een wapenstilstand. Nanny’s Maroons, na de wapenstilstand, verdeelden zichzelf in twee groepen waarvan er één met haar broer Quao naar Crawford Town ging en de andere groep volgde Nanny naar een nieuwe nederzetting, New Nanny Town, nu Moore Town genoemd.

In elke Maroon-nederzetting was een blanke hoofdinspecteur wiens taak het was om goede betrekkingen te onderhouden tussen de Marrons en de Britten. Het succes van nederzettingen zoals Moore Town hing in grote mate af van de diplomatieke vaardigheden van de superintendent en Moore Town had het geluk goede te worden. De beroemdste hiervan was luitenant George Fuller, een Engelsman, die de meester van de waarnemend kazerne werd en later hoofdinspecteur bij Moore Town tussen 1809 en 1823. Hij begon ook de Fuller-familie door te trouwen met een Marron-meisje. Moore Town wordt vandaag geregeerd door een kolonel, een Maroon gezien de eretitel die zijn voorouders verdienden. De huidige kolonel van de stad is Kolonel Sterling.