Broodvruchten in onze tuin!

Onderstaande tekst is geschreven door Jan Voordouw. Voordouw woont en werkt op Jamaica.

Ik woon met mijn gezin al vele jaren in de hoofdstad Kingston. In onze tuin staan drie broodvruchtbomen. We hebben daarnaast nog veel wat andere vruchtbomen in ons zeer rotsachtige domein staan: ackee, avocado, citroen, zuurzak, zoetzak, mandarijn, ortanique (een Jamaicaanse soort zoete sinaasappel), guave, mango, noni, custard apple en de kokosnoot. Onze sinaasappelbomen hebben het de laatste jaren door ouderdom opgegeven en moeten vervangen worden.

Boomvruchtbomen Jamaica

De fraaie vruchten van de boomvruchtboom spelen een belangrijke rol in de Jamaicaanse keuken.

Ontbijt, lunch en diner 

De broodbomen geven ons elk jaar heel wat vruchten. De bloemen staan rondom kerst in de boom, de vruchten beginnen te groeien in maart. En de oogst is tussen juni en oktober. De vruchten kunnen ‘jong’ worden geplukt en worden dan vooral gebruikt in soep of als ‘groente’. Als ze echt rijp zijn, kun je ze koken, braden (roasting) boven een open vuur, stomen of bakken. Jamaicanen eten broodvrucht bij het ontbijt, lunch of diner, vaak in schijfjes die na het braden nog even in olie gebakken worden. Je kunt er ook chips van maken, en zelfs een drank.

Captain William Bligh

De broodsvrucht boom komt oorspronkelijk uit het Stille Oceaan gebied. Omdat ze zoveel voedsel produceren, bedachten de Engelsen in de 18de eeuw de boom in het Caribische gebied to introduceren, vooral om de slaven te voeden. Captain William Bligh met het schip ‘HMS Bounty’ kreeg in 1789 de opdracht zaailingen over te brengen van Tahiti naar Jamaica. U herinnert u vast wel van geschiedenislessen hoe dit afliep. Het lukte hem echter wel in 1793 met een volgende reis (en een ander schip).

Vitamines 

Oh, en als laatste, broodvrucht is echt gezond. Het is een bron van antioxidanten die helpen tegen infecties en heeft redelijke hoeveelheden vitaminen A en C zowel als omega 3 en 6. Verder brengt de vrucht bloeddruk omlaag, de vezels gaan suikerziekte tegen en het stimuleert de spijsvertering. Broodvrucht heeft ook voordelen voor huid en haar.