Bezoek het Suttons Railway Station op Jamaica!

Het Suttons Railway Station is een houten gebouw dat op een basis van beton is gebouwd. Het treinstation is aan het begin van de twintigste eeuw op Jamaica gebouwd. Het Suttons Railway Station is te bekijken in het district (parish) Clarendon. Voor treinliefhebbers is dat uiteraard smullen! Treinen zijn nu niet meer van groot belang voor het tropische eiland, maar in het verleden was dat wel anders. Toen was spoorwegnet belangrijk voor het vervoer van landbouwproducten.

Stoomtreinen Jamaica

Treinen 

In 1804 werd door Richard Trevithick de eerste stoomlocomotief ter wereld gebouwd. Trevithick was een Engelsman. De stoomlocomotief was echter niet praktisch toepasbaar. De stoomlocomotief was veel te zwaar voor de paardentramsporen en bovendien bezat hij nog veel te veel kinderziekten. Dat gold niet voor The Rocket. Deze stoomlocomotief werd in 1829 gebouwd door George Stephenson en zijn zoon Robert Stephenson. Sinds die tijd is het hard gegaan.

De uit 1834 daterende Stephenson Patentee was de eerste stoomlocomotief die in grote aantallen werd gebouwd. Er werden verschillende groottes van gemaakt. Ook de eerste stoomlocomotief die in Nederland reed, was van dit type. De eerste stoomtrein op het Europese continent, reed tussen een 20 kilometer lang traject van Brussel naar Mechelen. Een belangrijke ontwikkeling was de uitvinding van draaistellen, hierdoor konden er hogere snelheiden worden bereikt. Ook de ontwikkeling van de compound- of dubbel-expansiemachine was van groot belang. Op deze manier kon er een hoger rendement worden gehaald. Het einde van de stoomlocomotieven werd ingezet kort na de Tweede Wereldoorlog. Toen kwamen de diesel- en elektrische locomotieven in opkomst.