Bezoek het Gourie bosreservaat en de langste grot van Jamaica!

Onderstaande tekst is geschreven door Jan Voordouw. Voordouw woont en werkt op Jamaica.

Aan de zuidoostkant van Cockpit Country, een groot natuurgebied in het midden van Jamaica, ligt het Gourie bosreservaat. Heel wat wandelpaden lopen door dit prachtige hooglandbos. Het gebied herbergt ook de langste grot van Jamaica, zover bekend. Het Gourie bosreservaat ligt ten noorden van Christiana op de grens van de provincies Manchester en Trelawny. Met temperaturen vaak onder de 20 graden Celsius, is dit een heel koel gedeelte van het tropische eiland.

Wandeltocht

Een keer per jaar organiseert de Bosbeheerdienst een boswandeltocht voor het grote publiek. Op 18 maart vond de 2017 boswandeling plaats, in het Gourie bos. Zo’n 400-500 mensen deden mee en volgden een route van 10 km over prachtige, maar vaak steile paden. Je moet wel fit zijn om dit bos door te komen! Het gemengde bos van zowel loofbomen als de Caribische den ligt op kalksteen, veelal in richels en grote rotsen. Veel rotsen hebben gaten waar allerlei flora en fauna in kan gedijen. Er zijn bijvoorbeeld rotsen waar zwaluwen in nestelen.

wandelroutes jamaica

Gourie grot

De Gourie grot is meer dan 3 km lang. Er loopt een riviertje door en men kan de grot alleen verkennen door in die rivier te lopen of te zwemmen. Met veel regen is dat onmogelijk omdat het water dan tegen het (lage) plafond kan staan.

Grotten Jamaica

De Jamaicaanse speleologie organisatie heeft deze unieke grot een paar keer verkend en in kaart gebracht. Deze grot kan alleen bezocht worden onder begeleiding van experts, omdat er kans is dat men verdwaalt of verrast wordt door plotseling stijgend water. De dienst Bosbeheer beheert een aantal overnachtingshuisjes en een speelveld in het Gourie bosreservaat.