Bezoek het Four Paths Railway Station op Jamaica!

Het Four Paths Railway Station is een twee verdiepingen tellend gebouw dat opgetrokken is uit beton. Het treinstation is aan het begin van 1900 gebouwd. Het Four Paths Railway Station is te bekijken in het district (parish) Clarendon. Voor liefhebbers van treinen en het spoor, is dat een echte aanrader!

treinen jamaica

Spoorwegen in Jamaica 

De totale lengte van het spoorwegnet in Jamaica bedraagt nu 272 kilometer. Sinds 1992 is nog maar 57 kilometer in gebruik. Hiermee wordt bauxiet naar de havens vervoerd. Op enkele trajecten vindt er nog reizigersvervoer plaats zoals rond de steden Kingston en Spanish Town. Tussen de jaren 1992 en 2011 vond er helemaal geen personenvervoer plaats.

Tussen de jaren 1845 en 1896 is het Jamaicaans spoorwegnet grotendeels aangelegd. Het traject Kingston – Spanish Town werd op 21 november 1845 in gebruik genomen. Dit traject was een van de eerste spoorlijnen die buiten de Verenigde Staten en Europa werd aangelegd. Het spoorwegnet van Jamaica had aan het einde van de 19de eeuw een lengte van 298 kilometer. Tussen het jaar 1900 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er nog eens 80 kilometer aan spoorwegen (zijlijnen) aangelegd. Men heeft de spoorwegen in Jamaica aangelegd om landbouwproducten te vervoeren van de plantages naar de havens, steden en industriegebieden. In de jaren 40 van de vorige eeuw werd er bauxiet gevonden in Jamaica. Om de bauxiet van de mijnen naar de havens te vervoeren, legden de mijnbedrijven eigen spoorlijnen aan. Daarnaast hebben ze voor dat doel ook gebruik gemaakt van het nationale spoornet.