Zika op Jamaica! Wat zijn de gevaren?

Als je op vakantie gaat naar Jamaica wil je uiteraard niet ziek worden. Je wilt lekker op het strand gaan liggen en genieten van de tropenzon. Een zon die doorgaans uitbundig op het eiland schijnt. Toch zijn mensen tegenwoordig een beetje bevreesd als zij het vliegtuig instappen om naar de Caribische archipel te vliegen. Zij lezen namelijk de krant en kijken naar het Journaal. Op die manier nemen zij kennis van het feit dat in grote delen van Zuid- en Midden- Amerika en de Caribische regio het zikavirus aanwezig is.

Muggen en zika horen bij elkaar.

Muggen zijn de verspreiders van het zikavirus. Als je zika wilt bestrijden, moet je derhalve de muggen bestrijden.

Het zikavirus dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de ziekte zikakoorts. Op dit moment (november 2016) is het virus nog steeds aanwezig in de bovengenoemde gebieden, dus ook op Jamaica. Dan rijst uiteraard de vraag of het nog wel veilig is om naar het reggae-eiland te togen om daar een vakantie te draaien. Het antwoord op die vraag is ‘ja’, mits je wel een aantal maatregelen in acht neemt.

Symptomen

Het zikavirus wordt door muggen verspreid. Zoals iedereen wel weet, tanken muggen onder andere bij mensen bloed voor hun maaltijd. Tijdens dit bloedtanken ziet het virus kans om in de bloedbaan van mensen te komen. Nu is het zo dat slechts 1 op de 5 mensen die besmet raakt met het virus ook daadwerkelijk de ziekte ontwikkelt. Een ziekte die we zogezegd met zikakoorts aanduiden. Hoe zien de klachten er uit als je zikakoorts ontwikkelt? Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat er koorts. Daarnaast kan het slachtoffer last krijgen van oogontsteking en uitslag van de huid. Hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn horen ook bij het ziektebeeld.

Er bestaan twee andere virale ziektes die ook door muggen worden overgebracht die dezelfde symptomen hebben: dengue (knokkelkoorts) en chikunguny. Over het algemeen verloopt het ziektebeeld van zikakoorts milt en zullen de klachten zelf weer overgaan. Er bestaat geen behandeling tegen de zikakoorts. Er is wel een doelgroep die extra voorzichtig moet zijn. Dat zijn namelijk zwangere vrouwen. Zij lopen namelijk het risico dat het ongeboren kind neurologische afwijkingen ontwikkelt zoals het syndroom van Guillain-Barré en microcefalie.

Muggenwerende maatregelen

Als je naar Jamaica wilt gaan om daar lekker te gaan genieten in een hotel of resort en je wilt niet de kans lopen om ziek te worden, kun je het beste muggenwerende maatregelen nemen. Het dragen van bedekkende kleding en insmeren van de huid die niet bedekt is. Als je gaat smeren, is het wel van groot belang dat het smeersel minimaal 30% DEET bevat. Daarnaast is het belangrijk om te slapen in een ruimte waarin zich geen muggen bevinden. Of pas naar dromenland te vertrekken onder een veilige geïmpregneerde klamboe!