Jamaica: hagelwitte stranden

Jamaica: hagelwitte stranden. Heel veel mensen die op vakantie gaan willen maar een ding. Hagelwitte stranden. De wereld kent uiteraard heel veel vakantiebestemmingen waar hagelwitte stranden te vinden zijn. Een van die bestemmingen is Jamaica! Pal aan de witte stranden van Jamaica bevinden zich de prachtige hotels & resorts. Jamaica heeft niet alleen mooie stranden, het heeft ook een rijke geschiedenis. Sommige delen van die geschiedenis hebben een zwart kantje zoals de Kendal Railway Tragedy.

Kendal Railway Tragedy

De ergste spoorwegramp in de geschiedenis van Jamaica, gebeurde dicht bij deze plek op 1 september 1957. Rond 11.30 uur ’s avonds, een trein met zo’n 1.600 passagiers ontspoorde zijn sporen. Bijna 200 personen verloren hun leven. Uit wisselende berekeningen blijkt dat tussen de 400 en 700 personen aanhoudende verwondingen hebben opgelopen in wat werd beschreven als de ergste tragedie van het vervoerssysteem in de geschiedenis van Jamaica, en de op een na ergste spoorwegramp ter wereld. Vroeg die dag gingen honderden leden van de Holy Name Society van de St. Anne’s rooms-katholieke kerk in Kingston aan boord van een trein op het Kingston Railway Station voor een hele dag excursie naar Montego Bay.

Op de terugweg van de trein, toen de twee dieselmotoren en twaalf houten rijtuigen het rustige stadje Kendal naderden, signaleerden drie schelle fluitsignalen het tragische einde van de reis. Acht van de twaalf houten rijtuigen waren vergaan, met de doden en gewonden van binnen, onder en boven, en lichamen en lichaamsdelen bezaaid over een groot gebied. Sommige mensen stierven bij een botsing, velen stierven doordat ze werden verwond door splinters van de houten rijtuigen en door verschillende andere verwondingen. Veel van de doden werden begraven in een massagraf achter de ramplocatie.

De Railway Commission of Enquiry heeft later de oorzaak van het ongeval toegeschreven aan het per ongeluk sluiten van een haakse (rem) hendel die verkeerd was geplaatst. Als gevolg van de crash werd de spoorweg vervangen door alle houten rijtuigen met metalen rijtuigen, en de Jamaica Government Railways, werd opnieuw samengesteld en omgedoopt tot de Jamaica Railway Corporation (JRC). De naam Kendal blijft herinneringen oproepen aan de Kendal-crash.