Franse restaurants op Jamaica

Franse restaurants op Jamaica zijn vanzelfsprekend overal op het eiland te vinden. In de hotels & resorts van het reggae-eiland zijn talloze Franse restaurants aanwezig waar je kunt genieten van heerlijke Franse gerechten en wijnen. Niet alleen het (Franse) eten is overheerlijk op Jamaica, je kunt er ook genieten van een indrukwekkende cultuur. Zo is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de Jewish Cemetery.

Jewish Cemetery

De oude Joodse begraafplaats (Jewish Cemetery) aan 1 Hunt’s Bay in St. Andrew, is een belangrijk herkenningspunt in de geschiedenis van Jamaica, omdat het de oudste denominatie-begraafplaats op het eiland is en een van de oudste Joodse begraafplaatsen op het westelijk halfrond is. Het werd gesticht door de joden van Port Royal in het laatste deel van de 17de eeuw, toen een Joodse gemeenschap daar opbloeide. Port Royal was een indrukwekkend commercieel centrum. Joden die daar aankwamen, namen een prominente plaats in bij hun activiteiten. De Joden blonken uit in de handel in goud en zilver en in het wisselen van geld.

Degenen begraven op het kerkhof werden gebracht door roeiboten van Port Royal. Het lijkt erop dat er na de 18de eeuw geen lichamen werden meegenomen naar de Hunt’s Bay-begraafplaats sinds het laatste graf dat van Moses Ferro, de datum 1771 draagt. In 1938 werd de begraafplaats heropgenomen door Rabbi Silverman, een spiritueel leider van de joodse gemeenschap en bij die gelegenheid sprak Sir Edward Denham, toen gouverneur van Jamaica, over de noodzaak van het behoud van de oude monumenten van de kolonie waarvan Hunt’s Bay één was. Vandaag is de begraafplaats weer in verval geraakt. Veel van de oude graven hebben een drietalige inscriptie: Portugees, Hebreeuws en Engels.

Het oudste graf wordt verondersteld dat van Abraham Gabay die stierf 6 NISAN 5432 (6 april 1672). Andere graftombes dateren uit de 17de eeuw zijn die van Isaac Narbaes 1686, Esther Baruh 1689 en Rachael de Castro 1696. Veel van de graven hebben een roos en een zandloper, symbolisch voor de vluchtige uren van het leven die op de stenen zijn gebeiteld. Anderen hebben een boom omgehakt door een hand met een bijl, terwijl anderen een schedel en gekruiste beenderen. De Jamaica National Heritage Trust heeft op 15 juli 1993 het nationaal monument op de Old Jewish Cemetery uitgeroepen.